
Bună și bine ai venit pe blog!
Probabil ca în acest moment nu știi nimic despre mine, dar vreau să știi cu cine vorbești și mi-ar plăcea să te cunosc și eu pe tine.
În primul rând vreau sa îți urez bun venit în viața mea, unde îmi doresc să rămâi atât timp cât te simți confortabil. Eu voi face tot ce ține de mine ca această călătorie să fie una plăcută, educativă și atrăgătoare pentru tine.
Dar înainte de toate, cine este Ioana Dumitru din spatele acestor articole?
Am 28 de ani, sunt makeup artist de peste 7 ani și trainer în machiaj.
Sunt pasionată de fotografie, creare de conținut video, citit, scris și dezvoltare personală. Iubesc natura, plimbările în aer liber și desigur animalele.
Sunt o femeie ambițioasă, perseverentă, puternică, sinceră, corectă și încăpățânată, că doar sunt berbec.
Povestea mea pe scurt
Călătoria mea până aici nu a fost nici scurtă, și nici ușoară.
Acum îți voi spune cum am ajuns să fiu pasionată de machiaj și cum am reușit să duc această pasiune la nivel de business.
Încă din școala generală eram pasionată de cosmetice și îmi doream să cumpar tot ce găseam pentru a le încerca. Mai intarziu, în clasa a IX-a, am participat la balul bobocilor și toate fetele încercam sa ne machiem și să ne aranjăm așa cum știam noi mai bine. Și ca un bonus pentru noi, o elevă din anii mai mari ne-a ajutat și cu o linie perfectă de tuș. Eu una știu că m-am simțit mult mai frumoasă și mai sigură pe mine după aceea.
Acela a fost momentul AHA pentru mine.
Mi-a plăcut atât de mult schimbarea pe care a creat-o acea linie de tuș și sentimentul pe care mi l-a dat, încât am continuat pe tot parcursul liceului sa testez diferite produse și tehnici pentru a-mi putea crea propriul stil în arta machiajului.
Situația noastră financiară nu era prea buna. Părinții mei lucrau foarte mult ca să reușească să întrețină familia, iar mie îmi era rușine să le mai cer bani pentru plăcerile mele.
Încercam totuși să pun deoparte din puținul pe care mi-l dădeau în fiecare zi, ba chiar am început să îmi caut de lucru prin clasa a X-a și astfel am ajuns să împart pliante pentru 7-10 lei pe oră, de la 6 dimineața până când începeam orele.
În tot timpul acesta am încercat să pun unghii, am fost reprezentant Avon și Oriflame și am desenat și pictat foarte mult pentru ca pe vremea aceea, asta îmi plăcea să fac.
Cum am început să machiez?
Am terminat liceul și m-am dus la facultate, numai ca să constat că nu îmi place. Fiecare minut la facultate și gândul la examene, sesiune și orice ținea de ea, era un chin. Nu era domeniul meu și o știam, dar am mers în continuare cu ea până când nu am mai putut și am zis stop aproape de finalul anului al doilea.
Așadar, a mai trecut o perioada până am ajuns să strâng suficienți bani pentru a putea urma un curs de makeup acreditat și recunoscut național, dar într-un final am reușit.
După atâtea eșecuri, într-un final am reușit să descopăr ceea ce mă făcea fericită.
Alte eșecuri
Am început prin a machia acasă, pe gratis, pentru a-mi forma mâna și stilul. Abia apoi au început să curgă recomandările și programările.
Greșeala mea a fost că în urma câștigurilor, am început să investesc și mai mult în produse de calitate și în cursuri de perfecționare. Eram atât de fericită ca făceam ce îmi plăcea, încât nu mai țineam cont de costurile pe care le aveam și astfel am realizat că la final de lună, eram mereu pe zero.
Și cireașa de pe tort este că aveam constant persoane în viața mea care mă presau că această meserie nu este de viitor și că ar trebui să renunț. Vorbele lor îmi străpungeau inima, dar mă și făceau mai puternică.
După aproape 2 ani, m-am mutat undeva în afara Bucureștiului și am luat decizia de a lucra în deplasare. Știam că nicio clientă din București nu ar fi fost dispusă sa vină unde eram eu, așa că m-am gândit că cel mai bine ar fi să merg eu la ele. Astfel mi-am făcut firmă pentru a putea lucra în deplasare, fără a avea un studio al meu.
O altă greșeală a fost ca nu mi-am calculat bine costurile nici în cazul acesta. Produsele nu mai erau o problemă, pentru că aveam deja tot ce îmi trebuia. Din punctul acesta de vedere trebuia să mai investesc cate puțin doar atunci cand un anume produs se termina. Dar acum aveam alte costuri, precum benzina, taxe, contabilitate.
Am continuat sa lucrez pe aceleași sume cu care am început, la care am adăugat doar 50 lei pentru deplasare per locație. Am crezut ca este suficient, ba chiar mi-am dorit sa fiu corectă până la capăt și am făcut și reduceri acolo unde erau mai multe persoane, și astfel acești 50 lei se împărțeau la numărul de persoane din locația respectivă.
Orice drum aș fi făcut, oriunde aș fi mers și oricât de mulți km aș fi străbătut de la o clientă la alta, totul trebuia să fie acoperit în acei 50 lei.
Până într-o zi când am început să pun pe foaie toate cheltuielile, consumabilele folosite care trebuiau înlocuite rapid (de exemplu fondul de ten, apa micelara, loțiunea tonică etc.).
Am încercat să fac acest calcul cat mai precis posibil: m-am gandit la cate cliente îmi ajunge un anumit produs, care este numărul maxim de km parcurși de la o clientă la alta etc. și am ajuns la concluzia că profitul meu era de numai 5-10 lei la machiaj.
Și ține cont că nu am pus niciodată la socoteală cursurile de perfecționare.
Deci lucram aproape pe gratis!
Nu simțisem acest lucru până atunci, pentru că în același timp aveam și un job full time care îmi asigura veniturile. Și cu toate astea, nu puteam să accept așa ceva.
Oricât de mult mi-ar fi plăcut să machiez, scopul meu final era să mă pot întreține doar din machiajele făcute clientelor mele, fără a fi nevoie să mai lucrez și în altă parte.
După ce am avut această revelație, am păstrat un preț fix și am încetat să mai fac reduceri în funcție de numărul de persoane. Mă rugam să am cât mai multe cliente în aceeași locație pentru a începe să simt că lucrez cu adevărat.
Abia atunci am început eu să câștig bani din machiaj.
Drumul meu pana aici a fost ușor? Nu!
Suportul a fost ZERO! Dar nu am renunțat nicio clipă la visul meu și am reușit să mă lupt cu toate încercările lor de a mă face să renunț, și ce să vezi? AM REUȘIT!
Ce am făcut după aceea?
Mai departe am continuat sa lucrez la portofoliul meu, să testez cât mai multe tehnici de machiaj, atât naturale, cât și colorate sau chiar grafice, și să mă promovez astfel cu toate, pentru a mă asigura ca clientele mele știu că pot să creez orice look își doresc ele.
De asemenea, m-am focusat foarte mult pe machiajul ochilor și pe partea de piele, pentru că mi-am dorit să arate totul perfect per total. Consider că nu este suficient să faci corect un machiaj al ochilor, dacă tenul nu este pregătit cum trebuie.
Mai departe vreau să îți ofer și ție informații despre machiaj, îngrijire, produse cosmetice, și desigur, să te țin la curent cu schimbările care au loc în acest domeniu, și care ar putea avea o legătură directă chiar și cu mine.
De ce fac acest lucru?
Deoarece îmi doresc să împărtășesc cu tine informații noi și lucruri pe care doar un expert în domeniu sau un super pasionat de machiaj le-ar observa.
Și mai vreau să știi că îmi poți scrie oricând dacă ai vreo întrebare sau nedumerire.
Te îmbrățișez.
Nu uita să te abonezi la paginile mele de pe rețelele de socializare:
Instagram: ioanadumitru.ro
Facebook: ioanadumitru.ro
Youtube: Ioana Makeup
O discutie interesanta merita comentata. Cred ca ar trebui sa publicati mai multe despre acest subiect, s-ar putea sa nu fie un subiect tabu, dar de obicei oamenii nu discuta astfel de subiecte. La urmatorul! Toate cele bune!!
I was excited to uncover this great site. I need to to thank you for your time for this particularly wonderful read!! I definitely enjoyed every part of it and I have you book marked to check out new stuff in your web site.
Everything is very open with a precise description of the issues. It was really informative. Your website is very helpful. Many thanks for sharing!